مقایسه موتور 3 سیلندر و موتور 4 سیلندر
با توسعه هرچه بیشتر قانون ها مشقت بارگیرانه آلایندگی و تمرکز بر کاهش هرچه بیشتر مصرف سوخت در مخلوط با سیستمهای جابجایی نیروی هیبرید (بنزینی برقی)، یدکی جیلی صنعت خودروسازی دنیا به سمت استعمال از پیشرانههای معدود وسعتخیس جنبش کرد تا جایی که استعمال از پیشرانههای 3 سیلندر بهمکان موتور 4 سیلندر استاندارد و رایج به موضوعی نسبتاً شاگرد بدل شد. شرکت ها خودروسازی تبارک آمریکایی نظیر جنرال موتورز و فورد نیز بهاین جرگه پیوستند و در کنار اروپاییها و ژاپنیها مبادرت به عرضه نسل تازه پیشرانههای خرد 3 سیلندر کردند.
ولی تمایز در میان پیشرانه 3 و 4 سیلندر در چیست؟ آیا وجود یک سیلندر کمتر در موتور خودرو می تواند نبود نیاز به یک پیشرانه با صرفهخیس، پربازدهخیس و اما منزهخیس را جانبداری نماید؟
مزایای موتور 3 سیلندر / معایب موتور 4 سیلندر
هنگامی که یک سیلندر از پیشرانه 4 سیلندر نادر میگردد، به طور طبیعی از وزن پیشرانه و تعداد قطعات متحرک آن کاسته می شود. در یک خودرو منزه و پربازده، وزن خالص نقشی حیاتی بازی مینماید و هرچه این وزن کمتر باشد، پیشرانه سوخت کمتری برای به تکان در آوردن خودرو مصرف مینماید. همینطور کاهش تعداد قطعات متحرک به معنای کاهش اصطکاک و استهلاک طبیعی پیشرانه میباشد که می تواند به دوام بیشتر پیشرانه سبب ساز گردد.
معمولا کاهش تعداد سیلندر ماشین بهمراد کاهش وسعت آخری پیشرانه اجرا میگردد، به این دلیلکه مقصود اساسی کاهش مصرف سوخت و ارتقا بازده میباشد. به طور طبیعی هرچه از واحد سنجش وسعت پیشرانه کاسته خواهد شد، ترازو مصرف سوخت نیز کاهش مییابد.
معایب موتور 3 سیلندر / مزایای موتور 4 سیلندر
در هر شکل این واقعیت که وسعت موتور فاکتور اساسی ساخت و ساز قدرت و گشتاور میباشد، انکارپذیر وجود ندارد. پس وقتی که از وسعت و تعداد سیلندر پیشرانه معدود میکنیم، در واقعیت از گشتاور و اقتدار موءثر تولیدی آن نیز میکاهیم. پس ما یحتاج میباشد با توکل بر تکنولوژیهای غامضخیس نظیر سیستمهای پرخوران توربوشارژر و سوپرشارژر و همینطور سیستم پاشش سوخت تزریق بی واسطه (GDI) امداد بگیریم تا عدم وجود وسعت موتور را جبران کنیم.
این اساسی به معنای به کار گیری از اصول غامضخیس و هزینهبردار در پیاده سازی پیشرانه و استعمال از سیستمهای فنی و کامپیوتری امروزی میباشد که علاوه بر ابهام و لوکس بودن، دارنده هزینههای حفظ و تعمیرات بسیار فراتر از یک پیشرانه رایج و استاندارد میباشد.
همینطور کاهش از وسعت پیشرانه تحت عنوان مرجع مهم ایجاد گشتاور و اقتدار، یعنی پایین فشار گذاشتن پیشرانه برای ایجاد قدرت فنی بالاتر از حد انتظار. همین اصلی به تنهایی منجر ارتقا مصرف تصاعدی سوخت و ارتقاء استهلاک میگردد که صرفا با اندازهگیری و امتحانهای ظریف مهندسی و صنعتی قابل ثابت میباشد.